mindset
11/20/2023
5 min
0

Snel progressie willen boeken

11/20/2023
5 min
0

Snel progressie willen boeken: 10 oorzaken waarom dat velen niet lukt!
Veel golfspelers denken op een snelle manier beter te kunnen worden. In de praktijk gaat dat echter meestal niet zo snel en zo makkelijk als gewenst. Hieronder volgen tien mogelijke oorzaken waarom. En wat je eraan kunt doen. Verbeter je spel, onder andere door niet in de onderstaande 10 valkuilen te trappen. En verlaag jouw handicap, door simpelweg een aantal van jouw gewoontes aan te passen.

1) Trainen zonder plan
Ik zie het dagelijks gebeuren. Spelers, die naar de range toe komen en meerdere emmers ballen wegslaan. Zonder enig plan of idee daarachter. Gewoon ballen rammen, elke keer dezelfde drill. In mijn ogen zou je dat tijdverspilling kunnen noemen.

Door met een gestructureerd plan te trainen, kun je gerichter op onderdelen verbeteren. En dat maakt jouw oefenen ook nog eens een stuk leuker. De trainingen worden gevarieerd, je bent bewust bezig met verbetering van jouw spel en jouw handicap zal daardoor ongetwijfeld sneller omlaag gaan.

Welke opbouw zou je dan kunnen aanhouden?
Maak vooraf een krachtige en uitgebreide SWOT analyse van jouw spel. En wees daarbij super specifiek (bijvoorbeeld: putten - vertrekrichting op afstanden tot 3 meter);
Vul elke training in met Techniek, Skills en Performance drills;
◍ Haal jouw feedback uit elke bal en uit elke training.

2) Een (te) laag Golf IQ
Ik spreek over Golf IQ, wanneer ik het heb over kennis van het spel. Elementen zijn onder andere techniek, tactiek, mentaal, fysiek, omgevingsfactoren en ga zo maar door. Golf kent zeer veel variaties. Dat maakt het spel leuk, maar ook enorm lastig. Door meer kennis te hebben van de sport, kun je betere keuzes maken en wordt het spel gemakkelijker.

Ik werk tijdens mijn coaching met zogenaamde spelstijl kaarten. Dit zijn kaarten van verschillende niveaus om het Golf IQ van een speler te monitoren. Gaandeweg worden op deze manier bij een speler steeds meer grijze gebieden ingevuld.

3) Feedback achterwege laten
Elke bal heeft waarde, als je er maar op de juiste manier naar kijkt. Door elke bal waarde toe te kennen en jezelf feedback te geven over de slag, ga je sneller patronen ontdekken van goede en verkeerde gewoontes. Deze informatie wil je verwerken in jouw trainingsplan. Op deze manier kun je specifiek trainen. Ideaal om jouw handicap te verlagen dus.

Een feedback methode, die ik zelf bij iedere slag gebruik is CCR:
Contact op het clubblad;
Contact met de grond;
Richting.

4) Slechte mentale gewoontes
Er wordt niet voor niets gezegd: golf speelt zich grotendeels tussen de oren af. Mentale weerbaarheid is een must have als het gaat om beter worden. Door sterker in jouw schoenen te staan, krijg je een betere helikopterview. Dit gaat helpen bij het verbeteren van jouw spel.

Mentale eigenschappen, waar je aan zou kunnen werken, zijn:
 Zelfvertrouwen;
Controle over het omgaan met spanning;
Reflectie van jouw eigen spel;
Reflectie op mentaal vlak;
Het herkennen van valkuilen;
◍ Het aanvaarden van risico's;
Omgevingsfactoren (privé en werk).

5) Teveel naar YouTube kijken
Iedere swing is anders. Dus waarom zou je jezelf blindstaren op YouTube? Veel YouTube video's zijn goed, maar niet goed voor jou. Wat ik daarmee wil zeggen is, dat deze filmpjes voor jou veelal geen toegevoegde waarde hebben. Zij doen eerder afbreuk aan jouw zwaai dan dat zij jou helpen. Er zit namelijk geen heldere en rechtlijnige visie achter. Los van elkaar geschoten filmpjes, zonder enige relatie tot elkaar.

In mijn online leeromgeving staan daarentegen bijvoorbeeld technische video's, waarbij wél een heldere visie in beeld is gebracht. De verschillende filmpjes zijn een aanvulling op elkaar met het doel om jouw zwaai te verbeteren. Door samen met mij te trainen, kom je erachter, bij welke oefening jij baat hebt.

6) Een veelal onrealistisch zelfbeeld
Dit is misschien niet leuk om te lezen, maar voor veel spelers wel de realiteit. Speel jij handicap 18? Dan zul je waarschijnlijk handicap 25 spelen. Heb jij handicap 9? Dan zul je zo rond de 14 spelen. Hoe dit kan? Jouw handicap is gebaseerd op de baan, die jij goed kent. Waarschijnlijk speel je te weinig andere banen om een reële handicap te hebben.

Nog een ding is de course rating. Hoe hoger deze rating is, des te moeilijker de baan. Naar mijn mening kloppen dergelijke ratings vaak niet. Stel, jij speelt handicap 18 en ik speel eveneens handicap 18. Ik sla mijn drives over de 250 meter heen en jij rond de 200 meter. Een verschil van 50 meter. Hierdoor liggen wij elke keer op een andere plek in de baan. Dus feitelijk gezien, spelen wij een andere baan met dezelfde handicap. Je krijgt hierdoor een niet realistisch beeld.

Tot slot, een laatste punt ten aanzien van het zelfbeeld. Veel spelers staan zich voor op hun ‘lage’ handicap. Een handicap is echter een gemiddelde van jouw goede rondes. Dus een handicap is per definitie gebaseerd op jouw betere rondes. Onrealistisch dus. Pas als je naar stroke play gaat kijken (slag voor slag), dan kun je een goed beeld van jouw golfspel krijgen.

7) Geen of geen optimale begeleiding 
Om een betere en stabiele speler te worden, moet er -voor wat betreft jouw begeleiding- een heldere visie zijn en eentje, die je langere tijd volgt. Zeg eens eerlijk: heb jij bij jouw trainen en spelen inderdaad een heldere, concrete visie voor ogen en werk je er planmatig aan om langs deze lijn aan je spel te werken?

En laat je je coachen door een professional? Is het antwoord nee, dan is dat een gemiste kans op werkelijke, laat staan op een snelle progressie. Zo ja, heeft jouw coach hierin een pro-actieve rol, wordt het coaching programma met jou afgestemd en gaandeweg waar nodig bijgesteld? En gebeurt dat over de gehele breedte en diepte van het golfspectrum?

In de praktijk ligt het accent van coaching vaak hoofdzakelijk op technisch gebied, maar er is natuurlijk meer. Hoe zit het met jouw Golf IQ? Vraag jezelf eens af of je jouw grijze gebieden hebt blootgelegd en planmatig aanpakt. Bij deze grijze gebieden zit namelijk vaak de grootste mogelijkheid tot progressie. Wat is de visie van jouw pro? Hoe ziet hij de begeleiding voor zich en welke pijlers gebruikt hij om jouw verder te brengen?

Wat is mijn aanpak? Via deze link kun je meer te weten komen over mijn visie op dit vlak.

8) Te weinig ervaring
Ervaring doe je niet alleen op door op je eigen club te spelen. Dat doe je juist ook door op andere banen te spelen, onder verschillende condities, in verschillende wedstrijden en wedstrijdvormen.

Een aantal tegenhangers:
Strokeplay is anders dan matchplay;
Spelen met regen is anders dan bij zonneschijn;
Een flight met hogere handicappers is anders dan allemaal laag handicappers;
Spelen met vrienden is anders dan met vreemden;
Met een speler, die veel kletst, is het anders spelen dan samen met een stille Willy.

Je begrijpt me, denk ik. Door ervaring op te doen in verschillende situaties, ga je je focussen op jouw eigen spel. Ideaal om beter te scoren, aangezien de focus ligt op jezelf en niet bij de ander.

9) Kijken naar andere spelers
Wat ik vaak zie, is dat groepjes, die vaker samen met elkaar spelen, elkaars spel proberen te kopieëren. Doe dat alsjeblieft niet. Ontwikkel je eigen spel tot jouw maximale kunnen. De één slaat nu eenmaal verder dan de ander. De één vindt hoog spelen fijner dan de ander. Speel je eigen spel en ontwikkel op basis daarvan door.

10) Geen gebruik maken van mijn online leeromgeving!
De leeromgeving, die ik heb ontwikkeld, gebruik je waarschijnlijk nog niet. Ik kan je hiermee echter absoluut een boost aan jouw spel geven. Zo kun je op alle vlakken van het spel jouw Golf IQ verhogen. Krijg je eindeloze variaties bij het trainen en wordt elke training effectief en efficiënt ingevuld.

Spelers, die steevast mijn online omgeving gebruiken, zie ik snoeihard groeien. De grijze vlekken van het spel worden blootgelegd en hieraan wordt planmatig op de golfbaan gewerkt. De kennis over het spel en het scorend vermogen gaan als een racket omhoog. 

Reacties