regels
10/04/2023
5 min
0

Wat zijn de basisregels in golf?

10/04/2023
5 min
0

Eigen scheidsrechter
Bij golf zijn we onze eigen scheidsrechter. Omdat je je eigen scheidsrechter bent, zul je veel regels moeten kennen. Kun je ze allemaal exact onthouden? Zeker niet. Moet je de basisregels kennen? Ik denk het wel. Afhankelijk van jouw spelniveau en ambities is het simpelweg handig om jezelf de regels zo goed mogelijk eigen te maken. Zo heb ik tijdens een toernooi een top-3 plaats bemachtigd, omdat ik tijdens de wedstrijd mijn regelkennis in mijn voordeel kon toepassen.

Weggezakte kennis
Na de regelwijziging na 2019 zijn er veel regels veranderd. De regels zijn daarbij makkelijker gemaakt en kunnen nu soepeler worden toegepast. Ik zie in de praktijk, dat veel spelers niet up-to-date zijn. Voor spelers, die al langer spelen, scroll even verder naar beneden. Daar staan de grootste wijzigingen benoemd. Ben je vrij nieuw in de sport? Lees dan vooral verder.

Speel de bal, zoals hij ligt
In the spirit of the game moet je de bal spelen, zoals deze ligt. Golf is een gentleman's sport. Eerlijkheid is daarbij van groot belang. Speel de bal, zoals je deze aantreft. Is de bal niet speelbaar of zeggen de regels wat anders? Gebruik de regels, die nodig zijn om verder te spelen, maar houd de spirit of the game altijd in je achterhoofd.

Verloren bal
Als je de bal verliest, moet je natuurlijk verder spelen. Maar je mag de bal niet overal droppen, waar je maar wilt. Speel de bal, waar je als laatste geslagen hebt, en drop de bal met 1 strafslag. Verlies je de bal echter in het water of buiten de baan? Kijk de alinea's hieronder.

Witte palen: buiten de baan ('Out of Bounce')
Als je de bal buiten de baan slaat, mag je niet verder spelen. De bal is nog binnen de baan als de zijkant van de bal de lijn of denkbeeldige lijn van de baan raakt. Ligt de bal geheel buiten de baan, dan is de bal verloren. Je kunt dan op twee manieren verder spelen.

◍ Optie 1: Ga terug naar de plaats, waar de bal lag, voordat je sloeg. Drop de bal op de dichtstbijzijnde plek met 1 strafslag.

Optie 2: Let op: deze regel moet wel in de Local Rules zijn opgenomen. Als dit zo is, mag je de bal droppen op de plek, waar je de bal bent verloren. Dit wel met twee strafslagen.

Gele en rode palen: markeringen waterhindernis, maar wat is het verschil?
Ja, daar word ik als golfprofessional af en toe wel een beetje verdrietig van. Spelers, die al jaren golfen en het verschil niet weten tussen gele en rode palen. Ik hoop voor eens en voor altijd duidelijkheid te geven met deze blog.

Gele palen geven een waterhindernis aan (water ligt over de fairway), rode palen een laterale waterhindernis (water ligt langs de fairway). Wat moet je weten, wanneer je een bal in het water slaat?

A) Gele palen: waterhindernis
Als je gele palen tegenkomt, dan moet je het water over. Er is geen andere route om de hole te spelen. Voor sommige spelers een verschrikking. Het water lijkt dichterbij te komen en die bal gaat waarschijnlijk in het water eindigen. Heb je deze gedachte? Ik help je graag mentaal verder om dit soort gedachtes te overwinnen. Maar nu terug naar het verder spelen.

1) LIG: speel de bal zoals hij ligt
Je komt soms een situatie tegen, dat de bal op de rand van een hindernis ligt. Je kunt de bal nog spelen. Vaak is dit een moeilijker optie, maar het is mogelijk. Verder zijn er situaties te bedenken, waarbij er geen water (meer) in de waterhindernis staat. Ook vanuit hier kun je de bal spelen. Dit kost je geen strafslag.

2) LAG: Spelen, zoals de bal lag
Drop de bal met 1 strafslag op de dichtstbijzijnde plek, waar de bal lag, voordat je sloeg. Je speelt dan feitelijk verder voor 3 slagen. Slag 1 het water in. Slag 2 de strafslag. Slag 3 hopelijk over het water.

3) LIJN: In lijn met de vlag en kruispunt
Ook deze optie kost je 1 strafslag. Drop de bal in lijn met de vlag en daar waar de bal het laatste het water kruiste. Let op, het moet zo dicht mogelijk zijn, waar de bal het water kruiste. Dit kan een andere plek zijn, dan waar de bal in het water eindigde.

Je kunt deze drie opties dus gebruiken om verder te spelen vanuit een waterhindernis met gele palen. Het ezelsbruggetje: LIG, LAG, LIJN. Of in andere volgorde.

B) Rode palen: een laterale waterhindernis
De waterhindernis met rode palen ligt dus langs de fairways. Bij dergelijke hindernissen hoef je niet over het water te spelen. Er is een andere route mogelijk, dan over het water. Als je de bal in het water speelt, hoe moet je dan verder? De eerste drie optie zijn identiek aan die bij een waterhindernis met gele palen. Dit zijn 1) LIG, 2) LAG en 3) LIJN. Daarnaast zijn er twee extra opties.

4) Twee clublengtes
Als je de bal in het water met rode palen speelt, onthoud dan de lijn waar de bal het water heeft gekruist. Vanaf dit kruispunt heb je twee clublengtes vanaf het kruispunt om de bal te droppen. Dit mag met een driver (de langste club), maar zonder headcover. De gedropte bal mag niet dichter bij de hole eindigen. De bal moet blijven liggen in een halve cirkel. Je krijgt wel 1 strafslag om verder te spelen.

5) Cirkelen
De laatste optie is cirkelen. Er zijn situaties, waarbij je aan de andere kant van het water mag droppen. Dit komt in de praktijk echter weinig voor en ik zal er hier daarom niet dieper op ingaan.

Het misslaan van de bal
Het zal vast gaan gebeuren, dat je de bal misslaat. Helaas, maar waar, het kost je wel een slag. Als je de intentie hebt om de bal te spelen. Wanneer je veel spanning op de afslagplaats voelt, is de kans aanwezig op een misser. Heb je hier last van, dan kan ik je helpen met de cursus 'Mentale Weerbaarheid op de golfbaan', voor een mentale boost.

Als je op de tee box staat om de bal te spelen, waarbij je met het adresseren van de club de bal van de tee afstoot, dan mag je de bal opnieuw plaatsen zonder strafslag. De intentie was er niet om de bal te spelen. Tee de bal gewoon nog een keer op en geef de bal een ros.

Correct droppen van de bal
Het nieuwe droppen maakt het spel wat gemakkelijker. Het droppen is in de loop der eeuwen overigens enorm geëvalueerd. Op een gegeven moment moest de speler de bal over de schouder achter zich laten vallen. Later vanaf schouderhoogte. En tegenwoordig vanaf kniehoogte. Ga door je knieën en drop de bal vanaf de kniehoogte. Let er hierbij op, de dat bal enkel en alleen mag vallen. Spin of richting aan een bal meegeven, is niet toegestaan. Doe je dit wel, dan moet je de bal opnieuw droppen.

Bal markeren
In het begin mis je nog wel eens de fairway. Een ronde met 1 bal spelen, blijkt dan toch echt niet zo eenvoudig. Markeer je bal, zodat je je eigen bal in elk geval eenvoudiger terug zult vinden. Het spelen van een verkeerde bal is niet alleen slordig, maar kost je ook een strafslag. Markeer dus thuis vooraf al je ballen om dit te voorkomen. Zorg er dan wel voor, dat je de ballen markeert met minimaal 3 onderling verschillende tekens. Mocht je een provisionele bal moeten spelen, dan kun je dat tenminste met twee andere ballen doen, omdat de originele bal en de provisionele ballen dan allen uniek gemarkeerd zijn.

Bal identificeren
Om te weten of je jouw bal gevonden hebt, moet je deze identificeren. Dit doe je als volgt. Prik een tee naast de bal in de grond. Probeer door zo min mogelijk aan de ligging te veranderen jouw markeer-teken te vinden. Lukt dit niet, pak de bal met twee vingers op. Zorg ervoor, dat je niet onnodig modder of bijvoorbeeld gras van je bal haalt. Maak je de bal schoon, dan krijg je hiervoor straf.

Wil jij meer weten over de golfregels of hoe je ze in de praktijk moet toepassen? In de cursus 'Golfregels na 2019' leg ik je de regels stuk voor stuk en aan de hand van praktijkvideo's uit.

Heb je vragen over deze blog? Laat een reactie achter en ik beantwoord de vraag persoonlijk.

Reacties